Huisbrouwerij Natte Geit

Sinds eind 1994 wordt er in onze kleinschalige hobbybrouwerij bier gemaakt.

Aanvankelijk met een grote (weck-)pan en met gebruikmaking van kant en klaar verkrijgbare moutextract pakketten. Water erbij en even de kook er over, zakje korrelgist erbij en 1-2 weken wachten, bottelen, en klaar is Kees.

Zoals het iedere hobbybrouwer vergaat, zo is ook bij ons de installatie langzamerhand met veel knutselwerk uitgebreid tot wat het nu is: een 50-liter installatie geschikt voor volmoutbieren, zowel ondergistend als bovengistend, eventueel met wilde gisten.

Voor een impressie van de installatie in werking zie onder het tabblad “Video”

De elementen waar de installatie nu uit bestaat, zal ik hieronder proberen uit de doeken te doen.

Schrootmolen.

De moutkorrels worden voordat er gebrouwen kan worden eerst gemalen, of beter gezegd: geplet. De molen is een walsenmolen met een afstand tussen de walsen van 1,8mm. Deze molens zijn kant en klaar te koop; dit exemplaar is het resultaat van een stukje huisvlijt bij één van onze clubleden.
Aandrijving geschiedt door een 220V vertragingsmotortje, de GEFEG EG9080 (via de dump online gekocht; is niet meer te verkrijgen overigens). De bij dit motortje behorende 10 µF condensator is in een apart kastje ondergebracht met een schakelaartje, waardoor de motor linksom of rechtsom kan draaien, met een toerental van 120 per minuut. De trechter is een 2 liter colafles, waarvan de dop, ontdaan van zijn “dakje”, klemvast zit in de moutmolen. Zo kan de trechter er op- en afgeschroefd worden. Het geheel op een zelfbouw houten onderstel.

De schrootmolen.
Een omgekeerde colafles er op als trechter (niet in beeld)

 

Beslagkuip.
De beslagkuip, of het maischvat zo u wilt, is een 50 liter bierfust, voor de statiegeldprijs bij de locale Horeca gescoord, waar het dak uit geflext is en in de rand is hier en daar wat draad getapt om bijvoorbeeld de roerinstallatie mee te kunnen bevestigen.

                                                                   Een oud 50 liter bierfust

    Een vol maischvat met de roerder in actie

 

Verwarming
Het verhitten van de beslagkuip gebeurt door een 12 kW gasbrander op propaangas

      De Propaangas brander

Temperatuurregeling
De temperatuur wordt tijdens het maischproces continu gemeten met een electrische thermometer met alarmfunctie. Dit type thermometer wordt als vleesthermometer verkocht bijvoorbeeld via conrad.nl. Er zit een alarmfunctie op die waarschuwt bij het bereiken van een bepaalde temperatuur, of bij het bereiken van een bepaalde tijdsduur (de kookwekker functie)

          Een zgn braadthermometer

Roerinstallatie
Tijdens het verhitten van de moutpap (de “maische”) wordt continu geroerd, de roerder bestaat uit een zelfde GEFEG motortje, zoals hierboven beschreven, aangesloten op het zelfde schakelkastje. De as met daarop de twee roerbladen zijn het product van anderen dan de brouwer, die handiger zijn met roestvrij staal. In het verleden gebruikten we één roerblad, wat eerst ook nog veel kleiner was, maar bij een beslagdikte van 2,5 liter water op 1 kg mout is veel roerpower nodig. Die power hebben we nu wel tot onze beschikking

De roerder, hier nog met het (te) kleine roerblad

 

Pompen.
We gebruiken geen pompen. Alle transfers van de vloeistof geschiedt door hevelwerking bij hoogteverschillen tussen de verschillende vaten. Soms met hulp van de lier aan het plafond.

            De lier (Takel),
     hier met een vol maischvat.

 

Brouwketel
De brouwketel is een 70liter RVS vat uit het tweedehands circuit, welke is aangepast en van een kraan voorzien, om het wort in te kunnen koken, waarna via een hevel vlak boven de bodem (onder een filterplaat, zodat er geen hopresten mee afgeheveld worden) het hete wort door een koeler wordt geleid in het vergistingsvat.

       De brouwketel
      ( inhoud 70 liter)

                                                                            Bovenaanzicht

Vergistingsvat
Afhankelijk van de grootte van de batch gebruiken we een plastic vergistingsvat van 60 liter (met een plastic binnenzak, wat het reinigen na het bottelen een stuk simpeler maakt), dan wel glazen flessen met waterslot (een veel gebruikte maat is 28 liter; voor een fles bier gekregen van iemand die zelf wijn uit Italië importeerde)

Een 20 liter gistingsfles
 (hier in een kast met een “vorstvrijhoudertje”)

Klimaatkast
De klimaatkast is een omgebouwde koelkast waarin de vergistingstemperatuur binnen grenzen van +0,4 gr.C en -0,4 gr.C exact op dezelfde hoogte gehouden kan worden. Op deze wijze is ook het maken van ondergistende bieren mogelijk. De kast continu op 1,0 gr.C houden is geen probleem.
De koeling van de koelkast en het verwarmingselement wat in de kast is geplaatst worden aangestuurd door een STC-1000 temperatuurcontroller. Aangeschaft via internet. Een verkoper is bv Eachbuyer.com. Kosten €13  – €15, gratis verzending. Daar kun je het zelf niet voor maken. (P.S: Tegenwoordig verkoopt Braumarkt in Almere het apparaatje trouwens ook)


De klimaatkast met de thermostaat

Barrel Ageing
In 2017 – 2018 is een tweetal eikenhouten vaten van 50 liter aangeschaft om een klein aantal geselecteerde bieren in te laten rijpen. Vat 1 is een voormalig sherryvat en deze wordt gebruikt om ons Brettanomyces bier te laten rijpen. Bij dit type bier gaat de vergisting heel lang door en het hout laat net dat kleine beetje zuurstof door wat voor dat proces nodig is. Vat 2 bevat een quadrupel (van de sterke soort: 13 %abv!) en hier dient het eikenhout van het vat als gewenste toevoeging aan de smaak van dit bier


De twee vaten in de kelder

Het produkt
Tja, hier gaat het uiteindelijk natuurlijk om. Op bijgaande foto een greep uit het steeds wisselende assortiment.
Zware en lichte bieren, variërend van 3,5% abv tot ruim 14% abv.
Het bier is niet te koop, dus wie wat wil komen proeven, moet zorgen dat hij bevriend raakt met de brouwer, dan zit er misschien een kansje in.

Hier een boeketje van de bieren die de afgelopen periode werden gebrouwen