Tja, de naam zegt het al: bierbrouwen kun je als hobby beoefenen.
Het brouwen van bier is een eeuwenoud ambacht, waarvan het principe heel eenvoudig is:
Neem water en een bron van zetmeel (gerst, tarwe, rijst, cassave, baobab of wat dan ook), laat het zetmeel door enzymen omzetten in suikers, kook de suikerhoudende oplossing met hop en/of kruiden en laat dit vergisten. De gistcel, een levend organisme, zet de suikers om in alcohol (ethanol) en CO2, laat het nog even rijpen, en voilá: bier!
Het ware vakmanschap van een brouwer zit hem in het correct uitvoeren van alle stappen in dit proces met een evenwichtige keuze van ingrediënten, en schoon en hygiënisch werken.
Want je hebt goed bier en slecht bier; de kunst is het, om goéd bier te maken.

In schema ziet het proces er aldus uit:

Het is niet erg nuttig hier uitgebreid in te gaan op het brouwproces.
Het internet staat bol van goede en begrijpelijke informatie over dit onderwerp.

Zie bijvoorbeeld: https://www.nederlandsebrouwers.nl/over-bier/hoe-wordt-bier-gemaakt/

Vermeldenswaard is zeker, dat het beoefenen van deze hobby in verenigingsverband in hoge mate bijdraagt aan de kennis en kunde van de hobby brouwer.
In Friesland hebben we een kleine maar voortreffelijke vereniging: “De Koperen Tsjettel”, opgericht in 1997, met dus ruim 20 jaar aan ervaring.
Ten tijde van het schrijven van dit stukje is een aantal van onze leden professioneel bezig op de brouwmarkt (met prijswinnende bieren, ook internationaal)
Verder zijn drie van onze leden (voorheen waren dit er vier, of zelfs vijf) gediplomeerd BKG keurmeester.
Het ONK (Open Nederlands Kampioenschap voor amateurbrouwers) heeft onze club twee (!) keer een algemeen kampioen opgeleverd.
Een van onze kampioenen is helaas recent naar een ander deel van Nederland verhuisd.

Zie ook: www.dekoperentsjettel.nl